Misijonski dotik

V Sloveniji so na misijonsko nedeljo vrata cerkva ostala zaprta. Zanimivo, da smo prav na nedeljo, ko se spominjamo misijonarjev, ko običajno razmišljamo o stopanju med ljudi in oznanjevanju veselega oznanila narodom po celem svetu, bili ponovno pozvani, da ostanemo doma. Kako pa naj misijonarimo, če moramo ostati doma?

Poslanstvo, da stopamo iz sebe in oznanjamo veselo vest ter prinašamo upanje v svet, je namreč položeno v vsakega kristjana. Na to nas lepo spomni tudi papež Frančišek v svoji poslanici, kjer se dotakne tudi realnosti socialne izolacije. Kot pravi, smo v tem času poklicani, da ponovno odkrijemo potrebo po družbenih odnosih in tudi po skupnostnem odnosu z Bogom. Bolj kot to, da se povečata nezaupanje in brezbrižnost, bi nas to stanje moralo primorati k temu, da smo pozornejši na naš odnos, ki ga gojimo do drugih. V nadaljevanju pa beremo: Dejstvo, da se kot Cerkev nismo mogli zbirati k obhajanju evharistije nas je primoralo, da smo delili situacijo številnih krščanskih skupnosti, ki ne morejo obhajati maše vsako nedeljo.

S tem smo vsaj v drobnem delcu podoživeli realnost mnogih misijonov po svetu. In mogoče je bila misijonska nedelja tudi zato nekaj posebnega. Vsaj malo je prebudila zavest, da delo misijonarjev ni lahko, da je potreb več kot je rok ter da takšnega dela človek sam s svojimi močmi ne zmore. Zmore ga le Bog. Zato pa je naša molitvena podpora še kako potrebna. Papež dodaja: V tem kontekstu nas vprašanje, ki nam ga polaga Bog: »Koga naj pošljem?«, vedno znova vznemirja in čaka na naš velikodušen in trden odgovor: »Tukaj sem, pošlji mene« (Iz 6,8). Bog nadaljuje z iskanjem, koga naj pošlje v svet in k ljudem, da bi oznanjal njegovo ljubezen, njegovo odrešenje od greha in smrti, njegovo osvoboditev od zla (prim. Mt 9,35-38; Lk 10,1-12).

Naj nam bo ta posebna misijonska nedelja spodbuda, da poglobimo svoje odnose z bližnjimi in Bogom ter pomnožimo molitve za naše misijonarje in misijonarke. Misijonsko področje je eno pomembnih področjih tudi družbe Hčera Marije Pomočnice. Sedem misijonark opravlja svoje poslanstvo v različnih predelih sveta: Avstraliji, Braziliji, Amazoniji, Jordaniji, Madagaskarju in Mozambiku. Naj jim Gospod podeli obilo žegna pri njihovem delu!