Misijonarka v Amazoniji

Si predstavljate, da bi vam v teh časih starši določili, s kom naj se poročite? V Ekvadorju v Amazoniji je bila to realnost do prihoda misijonarke, ki danes goduje. To je blažena Marija Troncatti.

Kot mlado dekle je vstopila k sestram HMP. Nekega dne je doživela hudo nevihto in zaobljubila se je Mariji, da bo odšla v misijone, če bo preživela. Res je preživela, medtem, ko je neko drugo sestro voda odnesla. Prosila je vrhovno predstojnico, naj jo pošlje v misijone med gobavce. Predstojnica pa jo je poslala med indijance. Marija Troncatti je delovala v Ekvadorju v Amazonskem pragozdu 44 let – do svoje smrti.

Zelo koristno je bilo njeno znanje, ki si ga je kot bolničarka pridobivala med prvo svetovno vojno. V Amazoniji si je že na poti pridobila spoštovanje, ko je z nožičkom in zaupanjem v <marijino pomoč operirala poglavarjevo hčer. Kot mosijonarka je bila bolničarka, kirurg, zobozdravnica … predvsem pa mati v duhovnem pomenu besede. Eden takratnih misijonarjev je o njej zapisal: »Je utelešenje preprostosti in evangeljske iznajdljivosti. S kakšno materinsko nežnostjo si je znala pridobiti srca! … Nikoli ni pozabila, da ima pred seboj krhke in grešne ljudi. Videl sem jo, kako je postopala z najrazličnejšimi ljudmi; do vseh je pokazala toliko prijazne spoštljivosti, ki je bila povsem naravna.«

Umrla je v letalski nesreči, ko se je odpravljala na duhovne vaje, leta 1969. Leta 2002 se je zgodil čudež na njeno priprošnjo. Ozdravela je mati petih otrok, ki je zbolela za najhujšo obliko malarije. Ko so ji zdravniki napovedali le še nekaj ur, kvečjemu dni, življenja, je neki salezijanec priporočil, da bi začeli z devetdnevnico v čast današnji godovnjakinji. Smililo se mu je namreč pet otrok, ki bi postali sirote. Bolnici se je stanje zares izboljšalo, počasi je okrevala in nazadnje povsem ozdravela.

Zgled Marije Troncatti naj navdušuje naša srca za nesebično služenje drugim. Več o njenem življenju si lahko preberete tukaj.Blažena Marija Troncatti, prosi za nas!