Kraljica prerokov

Poslanstvo prerokov je bilo predvsem v tem, da so oznanili in pripravili pot Odrešenikovemu prihodu. Ker je oznanilo učlovečenja Besede neločljivo od skrivnosti njegove Deviške Matere, je bila Marija v srcu vseh preroških napovedi.

Marija je sama imela v največji meri dar preroštva, ker je globoko poznala skrivnost odrešenja. V pesmi Moja duša poveličuje Gospoda, je napovedala vsezaobjemajočo in dokončno zmago Besede, ki se je v njej učlovečila. Napovedala je zgodovino krščanstva in njeno lastno slavo » v vseh narodih« (prim. Lk 1,48). To, kar Sveto pismo pravi, da je »večji namreč tisti, ki prerokuje« (1 Kor 14, 5); »Jezusovo pričevanje

je namreč duh preroštva« (Raz 19, 10), je lahko v največji meri obrnjeno na Marijo, Kraljico prerokov.

Sveti Bernard, ko govori o vseh prerokbah zgodovine Odrešenja, pove, da je bila Marija središčna osebnost: »Zavzel se je za svojega služabnika Izraela in se spomnil usmiljenja, kakor je govoril našim očetom: Abrahamu in njegovemu potomstvu na veke.« (Lk 1, 54-55).

 

(Ob Marijinem liku, ki je osvetljeval Oratorij 2017, ta spletni uvodnik spremljajo kratka razmišljanja ob litanijskih vzklikih in ostajajo na razpolago v arhivu.)