Evropsko srečanje SMG

Med 29. novembrom in 1. decembrom, je v Krakovu na Poljskem potekalo že deveto evropsko srečanje salezijanskega mladinskega gibanja.

Slovenijo so zastopali s. Majda Pangeršič, Boštjan Jamnik (SDB) in Blažka Merkac. Skupaj še s predstavnico iz Hrvaške in salezijancem iz Avstrije, so se odpravili na pot že v zgodnjih urah v petek. Na poti do Krakova so se ustavili v Velehradu na Češkem in rojstnem kraju papeže Janeza Pavla II., v Wadowicah na Poljskem.

Evropsko srečanje SMG je bilo v petek v znamenju refleksije leta, zgodovini SMG, predstavitvi gibanja na Hrvaškem in Poljskem, srečanju z mladimi s Poljske in večerne molitve.
Naslednji dan so dan pričeli s sveto mašo, ter dopoldne nadaljevali s formativnim delom, kjer so prisluhnili o družbeni odgovornosti , ki je del SMG – na kakšen način lahko mladi prepoznavamo potrebe v naših skupinah, državah, ter kako se jih lotiti in jih reševati. Sledilo je delo po skupinah, v katerih so si udeleženci podelili med seboj soje izkušnje in primere iz posameznih držav.
Don Fabio Attarad, ki se je oglasil preko skypa, je mlade nagovoril in jim dal nekaj smernic o čem naj razmišljajo v prihajajočem letu. Tako je rekel, da SMG ni skupina, temveč gibanje, ter da je za to potreben proces, pot. SMG pa ne sme pozabiti na vsebino: v središču je Jezus, ne vzgajamo z metodo, temveč živimo PVS in salezijansko mladinsko duhovnost. Sledilo je delo po regijah, pregled dokumenta SMG, ter podelitev z drugimi regijami.
Večer je bil v znamenju spoznavanja in odkrivanja Krakova.

Nedelja, zaključek srečanje, je bila namenjena podelitvi dobrih praks iz posameznih držav. Slovenija je predstavila obisk relikvij sv. Janeza Boska in Oratorij. Po refleksiji in sklepih za naprej, je sledilo skupno fotografiranje in razkritje države,ki bo gostila jubliejno deseto srečanje evropskega SMG – Avstrija (Dunaj).

“Mladi ste poklicani, da ste misijonarji za druge mlade.” s. Maria del Carmen