Duhovne vaje za prvoobhajance

 

Jaz sem kruh življenja

 

V petek, 11. novembra, smo se zbrali na Bledu, kjer so potekale duhovne vaje za prvoobhajance iz župnij Kamnik in Bled. Skupaj smo skozi vikend odkrivali skrivnost svete evharistije.

Spoznali smo, da sveta evharistija pomeni Jezusovo darovanje za nas. Ko Sveti Duh spremeni hostije in vse, kar mi prinesemo in darujemo, v Kristusovo Telo, nas odrešuje  – takrat se v polnosti uresničujejo Njegove besede, ki jih lahko vedno znova slišimo pri daritvi svete evharistije: »To je moje telo, ki se daje za vas … to je moja kri zaveze, ki se preliva za mnoge v odpuščanje grehov.« (Mt 26,28)

Jezus je nekoč rekel, da je On živi kruh, ki prihaja iz nebes. In res, Jezus je prišel iz nebes kot kruh ljubezni. »Če pšenično zrno ne pade v zemljo in ne umre, ostane sámo; če pa umre, obrodi obilo sadu.« (Jn 12,24) Tako je tudi Jezus daroval svoje življenje za nas, da bi mi po Njem prejeli večno življenje in že danes pri vsaki sveti maši vstopali v nebesa ter se prenovljeni vračali v vsakdanje življenje. Zato se vedno znova, vsakodnevno zbiramo ob oltarni mizi in nanjo prinašamo naše skrbi, potrebe, želje, prošnje.

Spomladi bodo tudi prvoobhajanci prejeli to nikoli dokončno doumeto skrivnost v svoje telo – Jezusa pod podobo hostije. Takrat bo Jezus še na poseben način stopil v njihovo srce in jih povabil, da se tudi oni sami vedno znova, vsak dan, kakor On in z Njim, darujejo za najbljižje. Da bodo tudi oni kakor pšenično zrno, ki da svoje življenje za svoje prijatelje.

 

animatorka Barbara