Birmanski vikend župnij Rakek, Unec in Jesenice

Kmalu potem, ko smo si po napornem športnem dnevu sezuli drsalke in si odpeli smučarske pancerje, smo birmanke in birmanci župnij Rakek in Unec že sedeli na avtobusu, ki nas je skupaj z animatorkami odpeljal v enega najlepših krajev Slovenije – Bled, na duhovne vaje. Po dobri uri vožnje so nas v Marijinem domu prijazno sprejele sestre hčere Marije Pomočnice, ki so za nas pripravile duhovne vaje z naslovom »Vi ste moji prijatelji«.

Nato smo se hitro namestili po sobah in odhiteli v dvorano, kjer nas je že čakal del birmank in birmancev iz župnije Jesenice, s katerimi smo skozi celoten vikend dodobra spoznali deset Božjih zapovedi. Na naših prijavnicah za duhovne vaje je jasno pisalo, da je uporaba mobitelov, računalnikov ter tablic strogo prepovedana, zato smo bili kar malo presenečeni, ko so nam sestre po uvodni predstavitvi dale nalogo, naj izpolnimo svoje facebook profile. Ko pa so nam začele deliti barvne listke, nam je postalo jasno, da se na prijavnice ni prikradel noben tiskarski škrat. Na malo drugačne facebook profile smo napisali dve naši najpomembnejši vrednoti, nam najbolj pomembne dogodke in štiri resnične prijatelje.

Po večerji polni slastnih palačink smo se zopet zbrali v kapeli, kjer pa smo najprej imeli učno uro o prometu, ugotoviti smo morali pomen različnih prometnih znakov, na začetku smo prepoznavali prometne znake, ki jih vsakodnevno srečamo na cesti, potem pa se je na enem izmed prometnih znakov namesto rdečega trikotnika, ki nas opozarja na delo na cesti pojavilo srce, ki nas je spomnilo na to, kako pomembna je ljubezen do sočloveka. Skozi spoznavanje prometnih znakov smo ugotovili kako pomembna so v življenju pravila. Nato smo se skozi igro vlog kot Rubnov, Judov, Simeonov, Jožefov ter Benjaminov rod podali na pot v obljubljeno deželo, na poti pa smo spoznali ene izmed najpomembnejših pravil v življenju – deset Božjih zapovedi.Po večerni molitvi smo polni novih doživetij hitro odšli v postelje.

Sobotni dan smo začeli z jutranjo molitvijo in telovadbo. Po zajtrku smo se zbrali v dvorani, kjer smo spoznali pomen prvih treh zapovedi, nato pa je vsak izmed rodov narisal še svoj simbolni znak. Po končani predstavitvi simbolnih znakov smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina se je najprej udeležila spokornega bogoslužja in spovedi, druga skupina pa si je ogledala film z naslovom Sijajni načrt, ki govori o blaženi Chiari Luce Badano, ki je kljub temu, da je pri rosnih 18 letih izgubila bitko z rakom, s svojim delom pokazala, kako pomembna je ljubezen do sočloveka. Nato pa smo vloge zamenjali.

Po kosilu smo se odpravili na potovanje po otokih, ki so nosili imena družina, čudež življenja, telo, ljubezen in zakon ter pravičnost in resnica ter tako spoznali še preostalih sedem Božjih zapovedi. Po večerji smo se odpravili na srečanje s skupnostjo sester hčera Marije Pomočnice, kjer smo spoznali njihov način življenja. Po srečanju je sledila sveta maša, ki sta jo darovala gospoda župnika Gregor in Matevž. Zadnji skupni večer smo zaključili z družabnimi igrami, s katerimi smo potovali iz Egipta v obljubljeno deželo. Ob pogledu na zasneženo pokrajino smo kmalu zaspali.

Ko smo se zjutraj zbudili, kar nismo mogli verjeti, da so naše duhovne vaje že pri koncu. Po zajtrku smo hitro spakirali svoje stvari in se pripravili na sveto mašo. Pri sveti maši smo se na koncu z majhno pozornostjo posebej zahvalili svojim staršem, za vse kar naredijo dobrega za nas.

Po maši je sledilo še kratko družabno srečanje, kjer smo bili tako mi kot tudi Jeseničani enotni, da smo preživeli zelo lep duhovno bogat vikend, za katerega gre največja zahvala sestri Barbari, sestri Majdi, Andreji, Kristini in vsej ostali skupnosti sester hčera Marije Pomočnice.

animatorka Vesna