36. Uskovniški tedni: Vem, kaj potrebujete

Letošnje geslo že 36. Uskovniških tednov temelji na Gospodovem zagotovilu, ki ne le ve, ampak nam tudi naklanja to, kar potrebujemo za življenje – če se le odpiramo za njegove darove.

V globlji odnos z nebeškim Očetom smo na vseh štirih tednih (med 11. 7. in 14. 8., pri čemer je prvi teden potekal na Pohorju, ostali pa na Uskovnici) vstopali tudi prek molitve Oče naš, s posebnim poudarkom na določenih delih omenjene molitve: Oče naš – naše predstave o Bogu; posvečeno bodi tvoje ime – slavljenje Stvarnika v naravi; zgodi se tvoja volja – naša poklicanost in odgovarjanje na Božji klic; daj nam danes naš vsakdanji kruh – solidarnost z vsemi po zgledu Boga; odpusti nam naše dolge kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom –  odpuščanje sebi, drugim ter Bogu. K poglabljanju vsebin so nas spodbujali tudi povabljeni predavatelji. O poklicanosti nam je spregovorila s. Mojca Šimenc FMA, ki je poudarila, da Bog kliče prav vsakega izmed nas na različne poti življenja. To je ponazorila z življenjskimi zgodbami različnih svetopisemskih likov Stare in Nove zaveze, pri čemer gre vedno za živ osebni odnos z Gospodom.

Pravilne in napačne podobe Boga sta nam, vsak na dveh tednih, predstavila p. Marjan Kokalj DJ in prof. Roman Globokar, ki sta podčrtala predvsem dejstvo, da je Bog v svojem bistvu neizmerna ljubezen. K spoznavanju Stvarnika in njegove lepote nas je na vsakokratnem celodnevnem pohodu spodbujala narava; v prvem tednu smo si v osrčju pohorskih gozdov ogledali slap Šumik; v drugem tednu smo se z Uskovnice sprehodili do prelepe planine Zajamniki; sledil je pohod na Studorski preval; nazadnje pa še vzpon na Viševnik.

Četrtkovi dopoldnevi so bili rezervirani za pričevanja zakoncev, ki so delili različne, a bogate življenjske zgodbe, vezane na temo odpuščanja. Ta tema se je udeležencev tudi najbolj dotaknila. Petkova razmišljanja o solidarnosti smo si podelili kar v manjših skupinah, v katerih smo se za razmišljanja in pogovore ob temah dneva zbirali čez cel teden.

Omenjenih dejavnosti gotovo ne bi mogli izpeljati brez animatorjev, še posebej vodilnih dveh, ki sta prevzela celotno organizacijo posameznega tedna, ob spremljanju duhovnih voditeljev s strani salezijancev (pod vodstvom Jureta Babnika) in sester hčera Marije Pomočnice. V tem se je nekoliko razlikoval tretji Uskovniški teden 23+, ki je bil namenjen mladim odraslim, starim nad 23 let, in so ga brez animatorjev ob prisotnosti duhovnih spremljevalcev sooblikovali udeleženci sami.

Prav na vseh tednih pa poleg zanimivih vsebin ni manjkalo časa za osebno poglobitev in molitev v t.i. vsakodnevni puščavi, za dobro pripravljeno sv. mašo, za možnost sv. spovedi, za zabavne družabne večere, za družabne ter športne igre in preprost klepet z novimi prijatelji. Slednjih pa v vsakokratni skupini približno 50 ljudi nikoli ni zmanjkalo 😊.

Kot smo v refleksijah večkrat slišali, bi o doseženih rezultatih teh tednov težko govorili, sem se pa kot duhovna spremljevalka vseh štirih Uskovniških tednov na lastne oči prepričala, da Gospod deluje tam, kjer so srca odprta njegovim navdihom. In obojih – bodisi navdihov bodisi odprtih src – v tem poletju res ni manjkalo. Gospod nam je vedno znova podarjal to, kar smo za svoje življenje potrebovali …

s. Barbara Poredoš FMA