15O LET DRUŽBE FMA

Logotip za 150. letnico ustanovitve Družbe hčera Marije Pomočnice (1872-2022)

Marija se v tej hiši sprehaja. To je geslo, ki je predlagano za obhajanje 150. letnice ustanovitve Družbe hčera Marije Pomočnice.

Isto besedilo pa je tudi v logotipu, ki si ga je zamislila in izdelala Maria Fernanda Bastidas Zapata iz Kolumbije.

Logotip spremlja triletno pripravo na 150. letnico ustanovitve naše redovne družine. To triletje je iz sobice sv. Marije Mazzarello v Mornezeju 5. avgusta 2019 uradno odprla vrhovna predstojnica, m. Yvonne Reungoat.

Na razpis je prispelo 54 predlogov iz 27 inšpektorij; to izraža čut pripadnosti in željo, da smo prisotne pri dogajanju 150. letnice.

Izbirna komisija, ki so jo sestavljale FMA, laiki in mladi se zahvaljuje sodelujočim za vse poslane izdelke. Po skrbnem pregledu in potem, ko se je posvetovala z vrhovnim svetom, je izbrala logotip Maria cammina in questa casa (Marija se v tej hiši sprehaja).

Logotip vsebuje celotno geslo, kjer je ime Marija nespremenjeno, ostali del stavka pa je preveden v štiri jezike (angleški, španski, portugalski in francoski), da je lahko uporabljeno v teh jezikovnih področjih.

Geslo, se nanaša na don Boskove besede, ki jih je izrekel v Nizzi Monferatto leta 1885: “Marija se sprehaja po tej hiši in jo pokriva s svojim plaščem”; spremlja ga grafika v modri in roza barvi, ki ponavzočuje Marijin plašč. Marijina materinska navzočnost je dejavna.

V zadnji številki obletnice je vrisano Marijino obličje – “Ona je vse naredila” – nad njim pa pet krogov, ki prikazujejo navzočnost hčera Marije Pomočnice na vseh petih celinah sveta.

Ustvarjalka logotipa, Maria Fernanda Bastidas Zapata, je nekdanja gojenka Šole Marije Pomočnice v Medellinu, ki jo vodijo hčere Marije Pomočnice, ene izmed štirih Kolumbijskih provinc in tudi članica Salezijanske mladine. Je študentka komunikologije in obenem dela na ministrstvu za mlade kot grafik. Zakaj je sodelovala na razpisu, takole razloži: “Pri oblikovanju logotipa sem hotela sodelovati, da bi tako izrazila vse kar sem prejela v salezijanski družini in tako sem se lahko pridružila velikemu praznovanju 150. letnice ustanovitve te redovne družbe.”

Vir: https://www.cgfmanet.org

Prevod: s. Irena Novak, FMA


Ob tej priložnosti je na svetovni ravni potekal natečaj za himno na temo “Marija se sprehaja po tej hiši”. Natečaja sta se udeležila tudi glasbenik Blaž Podobnik (avtor glasbe) in s. Barbara Poredoš FMA (avtorica besedila) s pesmijo Mati in pomoč kristjanov.